zaterdag 16 oktober 2010

Lijnen

Ik ben al sinds mijn verjaardag (eigenlijk: de dag nà mijn verjaardag, want ik ben niet gek!) aan het lijnen. Bijna 10 weken. Het is iets vreemds om mee bezig te zijn, want je probeert minder of gewoon weinig te eten en bent als gevolg daarvan vrijwel de hele dag met eten bezig.

Als iemand op mijn werk koekjes meeneemt of taart voor bij de koffie, denk ik: "Dat mag niet! Niet nemen!!"

Als ik uitgenodigd word voor een feest (en daarvan heb ik nogal wat gehad in de afgelopen tijd) denk ik: "Als er maar niet teveel eten is of ik erin slaag om me in te houden."

De dag na een feest denk ik: "O nee, veel teveel gegeten, vandaag maar compenseren met een fruitdag."

En op gewone dagen denk ik de hele dag: "Als ik het volgende tussendoortje nou nog wat uitstel, kan ik mijn lunch ook uitstellen, en heb ik aan het eind van de middag geen honger." Of anders denk ik: "Gelukkig nog geen honger vanochtend, dus misschien kan ik een tussendoortje overslaan en minder eten dan ik zou mogen om wat 'extra' te doen."

En op de boodschappendagen tel ik de dingen die ik voor de hele week nodig heb echt per stuk af: 4 boterhammen (liggen nog in de vriezer, dus deze week geen brood), 3 appels, 2 kiwi's, 1 banaan, 150 gram kip (voor 2 maaltijden), enzovoort. Een heel aparte manier van boodschappen doen. En een enorme bezuiniging, want je doet makkelijk 2 weken met een halfje brood. Ik geef echt steeds minder aan eten uit...

Het resultaat is tot nu toe goed: ik ben in 8 1/2 week 9 1/2 kilo afgevallen, dus dat is zeker niet slecht. Mijn eerste streven is 10 kilo afvallen, en daar ben ik bijna. Zo'n mooi rond getal... Maar daarna wil ik nog wel wat verder. Ik weet nog niet precies hoe ver, maar zodra ik de 10 kilo bereikt heb, ga ik een volgend doel bepalen. Minder ver weg, want het zal best steeds langzamer gaan.

Het grootste probleem is trouwens niet het afvallen (dat vergt wat discipline, maar is wel te doen), maar het op gewicht blijven. Dat is lastig, want dat betekent dat ik in de gaten moet blijven houden wat en hoeveel ik eet, en als ik niet meer officieel aan het lijnen ben, heb ik de neiging om daar helemaal mee op te houden. Gewoon weer ouderwets gedachtenloos eten als ik er zin in heb. Maar dan kom ik weer net zo hard aan als ik afgevallen ben, en dat zou toch zonde zijn van deze weken inspanning en discipline. Kortom: daar moet ik nog wat op vinden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten