donderdag 10 juni 2010

Dagje Amsterdam

Gisteren ben ik samen met collega Ellen en een hele bus andere (oud)medewerkers van de TU Delft een dagje naar Amsterdam geweest. Het was georganiseerd door Prometheus en hoewel ik vaker in Amsterdam geweest ben, heb ik heel veel nieuws gezien en gehoord!

We begonnen met een rondleiding door het gebied rond het Museumplein en Vondelpark door een gids van Mee in Mokum. Echt heel leuk, want met zo'n gids erbij zie je altijd dingen die je anders nooit opgevallen waren. Onze gids had veel te vertellen: anecdotes, geschiedenis, eigen herinneringen. De wandeling was speciaal voor ons in elkaar gezet om aan te sluiten bij het volgende programma-onderdeel: een lunchconcert in het Concertgebouw. Het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Bas Wiegers speelde de Serenade voor strijkers in C van Tsjaikovski en het was erg de moeite waard. De strijkers waren tussen de 12 en 21 en ze speelden als professionals.

Na het concert was er nog een laatste programma-onderdeel: een rondleiding achter de schermen van het Concertgebouw. De openbare ruimtes zijn indrukwekkend maar vrij bekend: de namen van dirigenten rondom in de Grote Zaal, het grote orgel, de trappen naast het orgel waarlangs de dirigent en solisten opkomen (of eigenlijk: afdalen). Tijdens de rondleiding kwamen we in de Grote Zaal, maar ook in de kelder, tot in de kamer voor gastdirigenten en de opslagruimte voor vleugels, en op de zolder, waar we het hokje gezien hebben vanwaar rond 1930 een radiocommentator de uitgezonden concerten inleidde. We hebben op de lift gestaan waarmee een vleugel door een luik in het podium naar boven gebracht wordt en in de antichambre waar dirigenten en solisten voor het concert wachten tot ze geroepen worden. Ik weet nu dat die kelderverdieping pas heel nieuw is (uit de jaren 80 van de vorige eeuw) en dat voor die tijd alles, inclusief vleugels, met de hand op het podium gehesen moest worden. Lijkt me geen plezierige klus, vooral als je nagaat dat zo'n vleugel 130.000 euro kost. Niet iets wat je uit je handen wil laten schieten!

Na de rondleiding hadden we nog even vrij. Tegen die tijd waren we flauw van de honger, dus het was tijd voor de lunch. Daarna nog een paar souvenirs gekocht in de Museumshop op het Museumplein (omdat ze daar van die leuke magneten en schrijfblokjes hebben...) en het was tijd voor de terugreis. Alles bij elkaar een erg leuke en "andere" dag in Amsterdam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten